Relatie Darmen en Hormonen
Invloed van de darmen op je hormonen.
Een goede darmflora staat in verband met je hormonen, 70% van je immuunsysteem zit in je darmen!
In je darmen vindt de opname van vitamines en mineralen plaats maar ook van eiwitten en vetten. Laat nou vooral de vetten héél belangrijk zijn voor je hormonen, dus eet jij te weinig goede vetten zal dit invloed hebben op je hormonale systeem.
Vetten zijn de bouwstenen van je hormonen > Cholesterol is de bouwstof van cortisol, progesteron, oestrogeen, pregnenolon, testosteron, DHEA en aldosteron. Door een te laag cholesterol kunnen andere hormonen minder goed worden aangemaakt. Voor cholesterol zijn we jaren geleden bang gemaakt maar dit heb je dus nodig voor je hormonen en mag dus ook niet te laag zijn!
Verder kan een gebrek aan co-factoren (vitamines en mineralen) ook een hormonale disbalans veroorzaken. Vitamines en mineralen zijn dus ook héél belangrijk voor je hormonen.
Ook zijn de hormonen afhankelijk van elkaar, we hebben 3 assen in ons lichaam n.l. >
De schildklier-as
De bijnier-as
De geslachtshormonen-as
Deze horen alle drie naar behoren te verlopen. Heb jij veel stress zal de bijnier-as altijd vóór de anderen gaan omdat je deze nodig hebt om te overleven! De andere 2 komen dan op een laag pitje te staan waardoor vele klachten kunnen ontstaan, vooral als dit langdurig gebeurt. Het is zelfs zo dat bij vrouwen die moeilijk kinderen kunnen krijgen dat als aan de stress gewerkt wordt dit vaak kan leiden tot zwangerschap (andere oorzaken niet buiten gesloten).
Verder kunnen ontstekingen en histamine ook het hormonale systeem verstoren. Als er veel te veel histamine aangemaakt wordt in het lichaam, gebruikt het lichaam ongelooflijk veel vitamines en mineralen (co-factoren). De lever moet hierdoor ook weer veel harder werken en komt dan niet goed aan zijn eigen taken toe zoals o.a. de afbraak van hormonen.
De lever heeft een enorme taak erbij als de darm uit balans is. Een teveel aan slechte bacteriën produceren ook veel meer afvalstoffen die de lever weer moet afbreken.
Heb jij een doorlaatbare darm (o.a. door stress) dan komen er stoffen in je bloed die er niet horen, deze veroorzaken veel ontstekingen waardoor hevige vermoeidheid kan optreden. Dit belast de lever ook weer enorm en verstoord ook weer de hormoonafbraak. Als bijv. cortisol niet goed afgebroken wordt en de hele tijd hoog blijft heeft dit een grote impact op je lichaam en blijf je de hele dag “aan” staan (Langdurige stress). Bij een doorlaatbare darm hebben we veel afvalstoffen die schimmels/pathogenen etc. afgeven, dit heeft direct invloed op jouw oestrogeen kant. Overheerst oestrogeen (o.a. doordat de lever het te zwaar heeft > oestrogeendominantie): zware menstruatie, verlies veel bloed, spot heel veel, migraine, heeft dit direct invloed op jouw oestrogeen kant. Xeno-oestrogenen (geneesmiddelen, drinkwater, niet biologische schoonmaakmiddelen, niet biologische huidverzorgingsmiddelen, kunstmest, pesticiden, zware metalen, smaakversterkers, etc.) hebben ook invloed op het groeiende oestrogeen gehalte. ze bezetten de receptor van het natuurlijke hormoon en kunnen zo een boodschap af geven aan onze cellen en de werking van de oorspronkelijke hormonen blokkeren. Een overmaat aan oestrogenen die onze lever niet kan afbreken, wordt in vetweefsels (buikvet, borsten, prostaat, lever en hersenen) opgeslagen waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Zeker als men genetisch gevoelig is voor bepaalde ziekten of als blootstelling op een kritiek moment in het leven plaatsvindt.
Een ongezonde darm staat dus zeer zeker in verbinding met een hormonale disbalans.
Ook de alvleesklier speelt een enorme rol in de relatie darmen en hormonen. Zij zorgt voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel > insuline en glucose. Hierin zie je de wisselwerking van hormonen en je darmen. Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft veel invloed op PMS, acné, goed humeur (darmen/hormonen/neurotransmitters). Serotonine wordt bijv. aangemaakt in de darmen.
Voedingsreacties, zetten het immuunsysteem aan, kost jou progesteron. Sommige mensen hebben chronische stress of een chronische ontsteking in het lichaam, kost dus veel progesteron. De darm stuurt dus een tekort aan progesteron of een teveel aan oestrogeen aan.
Darmen/lever heeft ook invloed op elkaar. Werken je darmen niet goed heeft de lever meer werk en kan de afbraak niet goed gebeuren waardoor afvalstoffen gaan stapelen en dit hoofdpijn/migraine veroorzaakt.
Een ongezonde darm staat dus zeer zeker in verbinding met een hormonale disbalans.