Spijsverteringsenzymen, vriend of vijand?

Je spijsverteringsenzymen kunnen je grootste vriend zijn….

Enzymen waar dienen ze eigenlijk voor, wat moet ik hier eigenlijk mee…?

Ik begrijp dat hier voor jou niet je hoogste prioriteit ligt wat je gezondheid betreft maar het is zeker van belang om hier eens even bij stil te staan…. Het kan je veel opleveren, veel klachten kunnen verdwijnen en het kan je humeur zeker ten goede komen, je wordt er vrolijker van, blijer, gelukkiger, je krijgt weer zin in….

Enzymen zijn onderdeel van je spijsvertering. Ze zijn nodig voor het afbreken van afvalstoffen, het omzetten van koolhydraten naar glucose\fructose, eiwitten naar aminozuren en vetten naar glycerol en vetzuren. Ze zijn nuttig voor het bouwen van bepaalde stoffen in je lichaam. Dit gebeurt voor het grootste deel in je dunne darm. Het begint al in je mond door je speeksel. In het speeksel zit onder andere amylase, dit breekt zetmeel (Koolhydraten) af en wordt verder afgebroken door enzymen uit de alvleesklier. Eiwitten worden afgebroken door maagzuur + enzymen uit de alvleesklier en vetten door gal (uit de lever) + enzymen uit de alvleesklier. De alvleesklier is dus super belangrijk!

Je spijsvertering begint dus al bij het kauwen, wordt dan vermengd met maagzuur, dan met alvleeskliersap (dunne darm), dit neutraliseert weer het zuur uit de maag. Hier wordt het voedsel dus weer basisch gemaakt. Het alvleeskliersap gaat met je voedsel aan de gang, het maakt losse voedingsstoffen die goed kunnen worden opgenomen (voorverteerd dus).

Het is dus super belangrijk dat de enzymen goed werken! Als dit niet zo is blijven het lange ketens koolhydraten en lange ketens eiwitten etc., te groot dus om goed te kunnen worden opgenomen.  Die lange ketens komen dan aan bij je dikke darm waar de darmflora zich bevindt. De dikke darm is er op gebouwd om alleen nog maar restjes voeding te verkrijgen, voeding die goed voorverteerd is dus. Komt het voedsel dus in te grote brokken aan in je dikke darm kan dit veel klachten veroorzaken.

Vezels, die kunnen wij zelf niet afbreken, dit gebeurt in de dikke darm d.m.v. bacteriën.

Je neemt de voedingsstoffen dus niet goed op en dit heeft grote gevolgen voor je gezondheid  waaronder vele tekorten aan nutriënten, een opgeblazen gevoel, winderigheid, vermoeidheid en allerlei andere darmklachten.

Als je de ene keer meer klachten hebt dan de andere keer heb je dus geen allergie maar een enzymen tekort. Je hebt dus de ene keer meer enzymen dan de andere keer.

Andere klachten van een enzym tekort zijn bijv. verminderde energie, broze nagels, broos haar, doffe huid. Als je enzymen niet voldoende functioneren is dit het eerste waaraan je het gaat merken, een verminderde opname van mineralen. Als je nagels en haren broos worden loop je al ver achter met je voedingsstoffen.

Eet je een maaltijd met veel koolhydraten en je krijgt klachten, dan heb je dus een tekort aan enzymen om koolhydraten te verteren (splitsen).

Je kunt hierdoor overgewicht of ondergewicht krijgen. Bij een enzym tekort neem je je voedingsstoffen niet meer goed op en krijg je vaak de neiging om heel veel te gaan eten omdat jouw lichaam het signaal geeft: ik mis nog voedingsstoffen, er moet meer intake in daardoor is het gemakkelijker om aan te komen. Het is tegelijkertijd ook zo dat je (te)veel kunt afvallen omdat je de energie niet meer goed uit de voedingsstoffen kan halen.

Als je merkt ik heb veel honger terwijl je toch al genoeg gegeten hebt en ook vaak een opgeblazen gevoel en allerlei andere klachten dan zal je zien dat een enzym tekort hier de oorzaak van kan zijn.

Als je veel ontstekingen hebt, vaak ook op je huid of in je lichaam, heeft dat er mee te maken dat je te weinig enzymen aanmaakt en je voeding niet goed afbreekt en dat de darmflora aan de slag gaat met voeding die eigenlijk niet voor hem bedoelt is. (De darmen horen goed voor verteerde voeding te krijgen maar ze krijgen half verteerde voeding). Hierdoor worden er veel afvalstoffen aangemaakt  en gaat je lichaam gemakkelijk ontsteken. Je kunt enzymen redelijk makkelijk en veilig bij slikken (suppleren) om te kijken of het iets voor je doet. Merk je dat je klachten minder worden weet je dat er een enzym tekort is. Enzymen kun je een tijd aanvullen maar niet te lang want het lichaam hoort dit uiteindelijk weer zelf te gaan overnemen.

Oorzaken van een enzym tekort kunnen zijn:

Stress- ben je in de stressmodus dan gaat al je energie en je voedingsstoffen naar je spieren en hersenen en niet naar je vertering. In ruststand kan je voeding goed verteren en gaat je energie naar je spijsvertering. Shit uit het verleden hoort hier ook bij, dit is ook een vorm van stress en zeker ook chronische stress. Je lichaam staat constant in de fight en flight modus (dus staat constant aan) en er is geen tijd voor je spijsvertering.

Tekort aan eiwitten en aminozuren- ben je vegetarisch of veganistisch of gewoon iemand die niet genoeg eiwitten binnen krijgt of ze niet goed kan verteren dan kom je in de problemen. Enzymen bestaan uit bouwstoffen dus hebben genoeg eiwitten of aminozuren, mineralen nodig. Dus bij gebrek hieraan krijg je een enzym tekort.

Maagzuur tekort- de zuurgraad (zure prikkel) van de maag geeft een prikkel aan de alvleesklier om enzymen af te geven. Een tekort aan maagzuur is een tekort aan enzymen met alle hier boven beschreven klachten.

Snaaien- tegenwoordig zijn mensen de hele tijd aan het eten, koekje hier, snoepje daar, koffie met iets lekkers etc. ook je cappucino telt als eetmoment. De overvloed die we aan voedingsproducten hebben veroorzaakt dit. Je spijsvertering krijgt geen moment rust terwijl we dat van oudsher wel zo gewend zijn en onze genen zijn nog steeds hetzelfde. In de tijd van de jagers en verzamelaars was nuchter bewegen de enige optie. Men moest op pad om te jagen voordat ze iets te eten hadden. Men had niet voldoende om voortdurend te eten en zo hoort het ook te zijn. Als je constant eet is de alvleesklier de hele tijd bezig met verteren terwijl het de bedoeling is dat maar 2%  zich hiermee bezig houdt, hij moet zich voor 98% bezig houden met de aanmaak van hormonen om onze  bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als je langer dan een aantal uur niet eet komt er een grote schoonmaak door je darmen heen, gerommel, dit is geen teken van honger en dat je weer moet gaan eten. Het is net goed, er worden oude cellen opgeruimd. De alvleesklier heeft echt baat bij langere tijd niks eten en dan een goede voedzame maaltijd eten, dan heeft hij de tijd om voldoende enzymen aan te maken en in 1x een grote stoot enzymen uit te delen. Als je voortdurend eet en dus om enzymen vraagt raakt je alvleesklier uitgeput en heeft niet de tijd om al die enzymen aan te maken. Ook bij het eten van veel suiker raakt de alvleesklier uitgeput, hij maakt voortdurend insuline aan, dit zijn andere cellen, zelfde orgaan maar zorgt ook voor uitputting.

Al dit soort dingen kunnen de oorzaak zijn dat je een enzym te kort krijgt wat gemakkelijk verholpen kan worden. Er zijn voldoende enzympreparaten te krijgen, ik adviseer dan ook om af te wisselen en te kijken welk product voor jou het beste werkt.

Vooral in deze tijd tijdens de feestdagen is het geen overbodige luxe om spijsverteringsenzymen te suppleren zodat je optimaal van je feestdagen kunt genieten.

Liefs Jolanda

Bij vitakruid hebben ze Glutazym, een volwaardig product, je kunt de code “purevrouw10” ingeven om 10% korting te krijgen.

Vorige
Vorige

houdt olijfolie je hormonen in balans?

Volgende
Volgende

Chia-Muesli